Zoek hier op product, merk, artikelnummer, EAN of trefwoord

Weerstand verhogen

01.11.2017 , Maruschka van Duren

Het najaar is weer begonnen en veel mensen hoor je alweer over griep of verkoudheid. Vervelend, want je kan je hierdoor flink beroerd voelen. Wil jij je je dit jaar graag voorbereiden en je weerstand vast een extra boost geven? Lees dan snel onze tips om je weerstand te verhogen.

Griep, verkoudheid, hoe kan je dat voorkomen?

Om te weten hoe je ziek worden kan voorkomen, is het belangrijk om te weten hoe het komt dat we ziek worden. Veel mensen denken dat dit komt doordat er meer virussen en andere ongezonde indringers zijn in het najaar. Dit is voor een deel ook waar, maar waar het eigenlijk vooral om gaat is hoe jouw lichaam met deze ziekteverwekkers omgaat. Het hangt namelijk van je immuunsysteem af of je ook daadwerkelijk ziek wordt van zo'n indringer. We worden alleen ziek als het immuunsysteem de ziekteverwekkers niet aan kan en dat is vaak het geval bij een verlaagde weerstand.

Verlagen belasting immuunsysteem

Een verlaging van de weerstand treedt vaak op wanneer het immuunsysteem langere tijd overbelast is. Vooral ongezonde gewoontes, die elke dag opnieuw een aanslag zijn op je immuunsysteem, zorgen voor een overbelasting. Wanneer je immuunsysteem overbelast is, heeft het te weinig capaciteit om ziekteverwekkers te lijf te gaan en zal je sneller ziek worden. De vier belangrijkste oorzaken van een overbelast immuunsysteem zijn:

  • Slechte voeding: In onze huidige maatschappij eten we veel bewerkt voedsel, wat vaak vol zit met voedingsstoffen die moeilijk te verteren zijn voor ons lichaam. Dit vormt een extra belasting voor het immuunsysteem. Dit soort stoffen worden namelijk gezien als indringers en zorgen daarom voor een reactie van het immuunsysteem. Dit kan je suf of vermoeid maken. Veel mensen hebben echter niet door dat ze zich zo voelen door voeding. Jarenlang slechte voeding eten kan uiteindelijk zelfs zorgen voor voedselintoleranties, die een nog grotere aanslag geven op je immuunsysteem. Het is dus belangrijk om te ontdekken welke voedingsstoffen jouw lichaam wel en niet kan verdragen.
  • Stress: veel mensen ervaren tegenwoordig langdurige periodes van stress. Dit is funest voor het immuunsysteem. Stress zorgt namelijk voor activatie van allerlei processen in je lichaam die een vecht- of vluchtreactie mogelijk maken. Dit heeft verschillende gevolgen: door de stressreactie worden voedingsstoffen minder goed opgenomen, krijg je minder zuurstof in je bloed en worden je bloedtoevoer en stofwisseling vertraagd. De afbraak van toxische stoffen neemt af. Wanneer dit incidenteel gebeurt, is het lichaam hierop ingesteld en is het stresssysteem juist heel effectief. Het maakt je sterk en zorgt dat je adequaat kan reageren in  geval van nood. In onze huidige maatschappij ervaren veel mensen echter dusdanig veel stress dat het systeem zich tegen hen keert: het zorgt voor een extra belasting voor het immuunsysteem. Dit lijkt ook het verband te zijn tussen ziek worden en veel stress ervaren.
  • Slaapgebrek: Tijdens je slaap krijgen je brein en lichaam de gelegenheid zich te vernieuwen en herstellen. Uit onderzoek is gebleken dat slapen erg belangrijk is voor het immuunsysteem. Mensen die minder dan 7 uur per nacht slapen hebben meer 3 keer meer kans om ziek te worden dan mensen die minimaal 8 uur slapen.

Weerstand verhogen met supplementen en voeding

Om je weerstand te verhogen, is het dus belangrijk om gezond te eten, voldoende te bewegen, maar vooral ook je rust te nemen. Zorg voor voldoende slaap. Daarnaast is extra aandacht voor hygiene (handenwassen) belangrijk in de winter.

  • Vitamine C: Door dagelijks 500-1000 mg vitamine C te slikken, zorg je dat je kans op een verkoudheid afneemt (en de duur ervan beperkt). Vitamine C kan helpen om vrije radicalen op te ruimen en is een krachtige bestrijder van giftige stoffen die je lijf binnen komen door virussen en bacteriën. Een belangrijke helper voor je immuunsysteem dus!
  • Vitamine D: we hebben er al eerder over geschreven, maar kunnen niet vaak genoeg herhalen hoe belangrijk is om (zeker in de donkere wintermaanden) extra vitamine D te slikken. Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft in de winter een vitamine D gebrek door het tekort aan zonlicht in deze donkere maanden. Dit is dan ook een van de belangrijkste redenen dat mensen vaker ziek worden in de winter. Een vitamine D tekort is een aanslag op je immuunsysteem.
  • Echinacea: Dit middel herkennen veel mensen al als een versterker van het immuunsysteem. Inmiddels heeft onderzoek ook aangetoond dat Echinacea kan helpen om verkoudheid te voorkomen (58% minder kans om verkouden te worden) en wanneer je toch verkouden wordt kan het de duur van je verkoudheid verkorten. Echinacea helpt het beste wanneer je start op het moment dat de klachten opkomen.
ideal-logo
mastercard-logo
paypal-logo
postnl-logo
visa-logo
vvvgiftcard-logo
logo-webwinkelkeur
© Copyright 1986 - 2024 De Weegschaal Gezondheidswinkel