Waarom Melatonine
Over Melatonine
Melatonine is een hormoon dat door je eigen pijnappelklier in je lichaam wordt geproduceerd. Melatonine wordt aangemaakt wanneer het donker wordt. Het melatonineniveau blijft hoog terwijl je slaapt totdat de pijnappelklier de productie stopzet als het licht wordt.
Het effect van melatonine op slaap, andere hormonen en kanker is de reden dat dit hormoon sinds zijn ontdekking in de jaren 50 veel wordt onderzocht. Synthetische melatonine is sinds de jaren negentig van de vorige eeuw te koop als voedingssupplement. Melatonine wordt vaak voorgeschreven voor slaapproblemen die te maken hebben met een verstoorde slaapcyclus of bioritme, bijvoorbeeld voor jetlag en nachtdiensten. Maar ook bij slaapstoornissen als gevolg van het gebruik van beta-blokkers, het afbouwen van slaapmiddelen, bij Alzheimer-, ADHD, en autisme worden melatoninesupplementen voorgeschreven. Melatonine beinvloed verder niet alleen de slaapcyclus, maar bijvoorbeeld ook de menstruatiecyclus, de lengte van de ovulatiecyclus en de menopauze. Er wordt verder ook onderzoek gedaan naar de goede effecten van melatoninesupplementen bij tinnitus, depressie, chronische moeheid, fibromyalgie, migraine, prikkelbare darm syndroom en epilepsie.
Algemeen gesproken hebben mensen die aan slapeloosheid leiden lage melatonineniveau's, en supplementen met melatonine zijn een favoriete natuurlijke keuze als alternatief voor slaappillen. Uit onderzoek blijkt dat melatonine wel degelijk effect heeft bij verschillende slaapstoornissen. Studies wijzen uit dat melatonine ook slaap kan bevorderen bij kinderen die aan slapeloosheid leiden als gevolg van autisme, geestelijke handicaps en andere aandoeningen van het centrale zenuwstelsel.
Zijn melatoninesupplementen veilig?
Melatonine is veilig op korte termijn. Toch moet je niet zomaar voor langere tijd gaan slikken zonder je arts te raadplegen omdat je bijwerkingen zou kunnen kijgen als hoofdpijn, slaperigheid overdag, maagkrampen, duizeligheid en een slecht humeur. Ook bij ziekte, zwangerschap, borstvoeding en als je zwanger probeert te worden is melatonine niet aan te raden. En voor kinderen geldt: altijd je arts raadplegen. Melatonine kan ook effect hebben op het immunsysteem en het versterken. Dit kan problemen veroorzaken voor mensen met allergieen, reuma, lymphona en andere auto-immuun ziekten. Ook hier geldt; eerst je dokter raadplegen omdat het melatoninesupplement negatief effect kan hebben op de werking van immunodepressiva.
Wanneer kun je melatonine gebruiken
Melatonine is zonder recept verkrijgbaar. In de winkel loopt de dosis uiteen van 0,1 milligram per tabletje tot 10 milligram per tablet. Dat is nogal een verschil!
Een dokter zal bij chonische slaapproblemen eerder een kleinere dosis voor langere tijd voorschrijven. Als je last hebt van tijdelijke slaapproblemen zoals af en toe niet kunnen slapen of een jetlag, dan kan melatonine in een wat hogere dosis uitkomst geven. Een half uurtje voor het slapen gaan een hogere dosis zorgt er dan voor dat gemakkelijker in slaap valt.
Hoe gebruik je melatonine
Meestal wordt aangeraden om ongeveer een half uur voor je in slaap zou willen vallen een melatoninepil in te nemen. Je wordt dan snel slaperig dus is het verstandig dat je al klaar bent voor je bed. Vermijd de televisie, je laptop of je tablet/smartphone nadat je je pilletje hebt ingenomen. Die zorgen ervoor dat je wakker en alert blijft.
Zorg verder dat de kamer waarin je slaapt goed gelucht is en zo donker mogelijk, dan bevorder je een goede kwaliteit slaap.
Gebruik melatonine niet preventief en niet langer dan een paar weken achter elkaar, omdat je eigen pijnappelklier dan lui wordt en minder eigen melatonine gaat aanmaken. Dat kan grote gevolgen hebben voor je natuurlijke slaapcyclus. Als het niet lukt om te slapen zonder melatonine dan kan er iets anders aan de hand zijn dan occasionele slapeloosheid. Ga dan toch maar eens naar je arts.
Kies je melatonineproducten
Melatonineproducten zijn er in veel soorten en maten. Van 0,1 milligram per tablet tot 10 milligram per tablet. Als vuistregel kun je aanhouden dat je voor occasionele slapeloosheid zoals een jet lag een wat hogere dosis kunt gebruiken, bijvoorbeeld tabletten van 3-5mg. Voor een week of langer een iets kleinere.
Een paar van onze melatoninesupplementen
Vital Cell Life Melatonin 0,1 gr in een kleine dosering
Lucovitaal Melatonine Forte Extra Sterk 5mg
Zoek op onze Website, we hebben er nog veel meer!