Niet-natuurlijke zoetstoffen en obesitas
Chemische light zoetstoffen tegenover natuurlijke zoetmakers
Light frisdrank is hèt schoolvoorbeeld van een voedseltechnologisch hoogstandje. Waar "gewone" frisdrank wel 10 suikerklontjes per blikje bevat, zit er totaal geen suiker in een even zoet smakend blikje frisdrank light. De zoete smaak komt van chemische zoetmakers zoals aspartaam, acesulfaam-K, sacccharine, of nutrasweet (Splenda). Al deze chemische zoetmakers zijn veel zoeter dan suiker maar bevatten geen energiebron voor het lichaam.
In de jaren 80 van de vorige eeuw werden deze non-calorische zoetstoffen gezien als dé oplossing voor teveel suikergebruik, diabetespatienten en voor obesitas. Vandaag de dag zitten ze in een ongelofelijk aantal (kant-en-klare) voedingsmiddelen. En we worden nog steeds steeds dikker. En er komen alleen maar méér diabetespatienten bij. Zoetjes en light zoetstoffen hebben een slechte naam gekregen in een wereld waar ze één van de meest toegevoegde voedseladditieven zijn. Je zou er zelfs kanker van kunnen krijgen. Maar een andere reden om je zorgen te maken is dat het gebruik van light zoetmiddelen kan leiden - ironisch genoeg, en tegengesteld van wat je juist zou verwachten - tot obesitas.
Een aantal onderzoeken is op dit moment gaande dat een voorzichtig verband lijkt te leggen tussen het gebruik van chemische light zoetstoffen en obesitas. Niet zozeer omdat ze direct slecht zijn voor je eigen directe gezondheid (de meeste zijn onverteerbaar voor ons), maar wel voor de gezondheid van de miljarden goede bacteriën van je darmflora. En als de gezondheid van je darmflora wordt aangetast, wordt ook de rest van je lichaam daardoor getroffen.
Over darmbacteriën en gebruik van chemische suikervervangers
Er leven ongeveer 3 tot tien keer zoveel bacteriën op en in de gemiddelde mens als er lichaamscellen zijn. Pas in de laatste jaren zijn onderzoekers gaan beseffen hoe belangrijk die bacteriën voor je gezondheid zijn. Speciaal ook darmbacteriën en darmflora lijken beslissend voor het goed werken van lichamelijke functies. Van depressies tot arthritis tot regulering van het immuunsysteem, ze worden overal mee in verband gebracht.
Nieuw onderzoek chemische zoetmakers en darmwerking
Verschillende eerdere onderzoeken hebben een aanwijzinge
gegeven dat chemische zoetstoffen de werking en samenstelling
van darmbacterien beinvloeden. Bij een nieuw en recent
onderzoek kregen 3 groepen muizen water te drinken gemengd
met de zoetstoffen sucralose, aspartaam of saccharine. 3
andere controlegroepen kregen gewoon water of water met
glucose of sucrose. Dit zijn gangbare "gewone" suikers die
wel nuttige energie bevatten voor het lichaam. Na een week
kregen de groepen een dosis glucose om te kijken hoe goed ze
dit konden verwerken. Dat is belangrijk want als je glucose
niet goed kan verwerken is dat een risicofactor voor
obesiteit, en een karakteristiek voor diabetes. Opvallend: de
muizen die de chemische light zoetstoffen hadden gekregen
hadden de grootste dosis glucose in hun bloed, zelfs nog veel
meer dan degenen die het suikerwater hadden
gekregen!
Uiteindelijk bleken de muizen die chemische zoetstoffen
hadden gekregen er ook een duidelijk verschillende darmflora
op na te houden, die veel leek op die van obese mensen.
Muizen zijn geen mensen natuurlijk. Daarom zijn de resultaten van dit onderzoek ook toegepast op mensen. Ook hier bleek dat er een correlatie bestaat tussen het gebruiken van chemische light zoetstoffen en verschillende risicofactoren voor diabetes zoals een hoger gewicht, een grotere heup-middel ratio en hogere glucosewaarden in het bloed. Ook hier was bij een gedeelte van de proefpersonen de darmflora veranderd. Er kan dus een samenspel zijn dat we nog niet helemaal kunnen doorgronden, waarbij chemische light zoetstoffen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van obesitas. Ofwel: mogelijk wordt je van light zoetstoffen (en producten die deze bevatten) juist dikker in plaats van slanker, en juist ongezonder in plaats van gezonder. Meer onderzoek is natuurlijk op zijn plaats maar het begin is er.
Conclusie: ga natuurlijk suikervrij!
De natuurlijk suikervrij trend is een trend waarbij mensen geraffineerde suiker zoveel mogelijk mijden. Het is ok een goede manier om van je suikerverslaving af te komen, of het nu een verslaving aan light-producten betreft of aan geraffineerde suiker. Daarbij gebruik je voor een zoete smaak natuurlijke suikers en suikervervangers zoals honing, dadelstroop, agavestroop en Stevia. En zeker niet chemische zoetmakers zoals aspartaam, sucralose of saccharine.
Top tien natuurlijke suikervervangers (niet op volgorde van belangrijkheid)
Als je op de links klikt hieronder kom je op onze website uit bij het betreffende product
- Honing
- Stevia
- Kaneel
- Kokosbloesemsuiker
- Palmsuiker
- Agavesiroop
- Yakonsiroop
- Dadelstroop
- Ahornsiroop
- Fruitstroop of diksap