Glutenvrij? Geen probleem!
Glutenintolerantie of glutenallergie? Over Coeliakie.
Wat is gluten?
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut en waarmee ook haver vaak besmet is door contact met andere graansoorten. Het wordt in brood geactiveerd door kneden en zorgt voor een "soepel" deeg. Gluten zit in alle producten die van deze granen zijn gemaakt of die ze bevatten. Dit kan van alles zijn, van alledaagse producten als brood, ontbijtproducten, koekjes, tot vlees en kip (!) soep, dranken (bier), sojasaus en groentesauzen.
Wat is Glutenallergie? Over Coeliakie en glutenintolerantie
Het woord glutenallergie wordt veel gebruikt, maar eigenlijk bestaat "glutenallergie" niet. Je kunt bijvoorbeeld wel allergisch zijn voor tarwe. Dit heet dan een tarwe-allergie, maar dit komt maar zelden voor. Ook wordt glutenintolerantie wel verward met andere ziekten, zoals het Prikkelbare Darm Syndroom (PBS). Coeliakie of glutensensitiviteit is wat mensen meestal bedoelen als ze het over een glutenallergie hebben en komt meer voor dan we denken. Bij Coeliakie spreekt men ook wel over glutenintolerantie. De term glutenallergie wordt vaak gebruikt als verzamelnaam voor allerlei klachten die met het niet verdragen van gluten gepaard gaan. De schattingen over het aantal mensen met een glutenintoleratie en glutensensiviteit lopen uiteen. De Nederlandse Coeliakie Vereniging gaat uit van 160.000 Nederlanders, waarvan slechts ongeveer 25.000 mensen het weten en er rekening mee houden. De symptomen lopen erg uiteen en vaststelling van de ziekte moet gebeuren door middel van bloedonderzoek, en aanvullend met een test op genetische aanleg en door het nemen van een dunne darmbiopt. Vermoed je dat glutenintolerant bent? Doe bijvoorbeeld om te beginnen deze test maar ga altijd naar je arts bij aanhoudende klachten.
Glutenvrije producten: Hoe weet je wat wat is?
Glutenvrij eten in huis halen is gelukkig niet meer zo'n probleem. Er zijn tal van lekkere producten op de markt die een glutenvrije samenstelling hebben. Van brood en koekjes tot spaghetti en zelfs glutenvrij bier! Ook loont het om een checklist bij je te hebben zoals deze van de NCV.
De Weegschaal heeft een speciale glutenvrije afdeling met bijna 400 glutenvrije producten, waar je alles online kunt bestellen.
Recept voor glutenvrije Quiche Lorraine
Deze quiche smaakt eigenlijke precies zo als "gewone" quiche, heerlijk dus. Je kunt hem aan iedereen voorzetten en de bodem kun je natuurlijk ook voor andere quiches gebruiken.
Boodschappenlijstje:
- Glutenvrij meel, bijvoorbeeld Schar
- 8 eieren (het is tenslotte een echt Frans recept)
- KoKosolie, Bijvoorbeeld Omega&More
Voor de bodem:
- 140 gram glutenvrij meel
- 1 ei
- 120 gram koude boter
- 2 eetlepels ijskoud water
- snufje zout (of naar smaak)
De het zout door het meel en meng een beetje. Meng de koude boter in blokjes snel door het meel met je vingers. Voeg het ei en het water toe als het meel en de boter in "korrels" aan elkaar beginnen te hangen. Kneed snel tot een beetje samenhangende bal, en leg het in de koelkast om op te stijven (als je te lang kneed wordt het compact). Maak nu de vulling en verwarm de oven voor op 200 graden.
Voor de vulling:
- 1 grote ui, fijn gesnipperd
- 5 hele eieren + twee eiwitten
- 100ml melk
- Klein lepeltje olie
- 130 gram magere spekblokjes (bio)
- 60 gram geraspte belegen kaas
- snufje tijm, zout en peper naar smaak
Hoe maak je de vulling:
Fruit de ui in de kokosolie met de tijm op zacht vuur tot de ui glazig en zacht is. Meng dan in een grote kom de gefruite ui, eieren en de eiwitten, de melk, kaas, zout en peper. Goed mengen.
Haal nu de bodem uit de koelkast en rol voorzichtig uit, op een bakpapier of anti-aanbakvel. Keer een quichevorm of kleine taartvorm ondersteboven op het deeg en keer om zodat het deeg in de vorm "valt". Zet de vorm 10 minuten in de oven om voor te bakken.
Haal de vorm dan uit de oven en schenk voorzichtig het eiermengsel in de vorm. Zet 25-30 minuten terug in de over tot het midden van de quiche stevig is. Niet teveel laten bruinen.
Eet smakelijk!
*Gebruikte informatiebron/met dank aan: Nederlandse Coeliakie Vereniging