Detox: Maak jij in 2017 ook een frisse start met een ‘schoon’ lichaam?
24.01.2017 , Maruschka van Duren
Dagelijks wordt ons lichaam blootgesteld aan een grote hoeveelheid giftige stoffen. Zo eten we bijvoorbeeld steeds meer bewerkte voeding, ademen we schadelijke uitlaatgassen in, drinken we uit plastic flesjes, poetsen we onze tanden met fluoride tandpasta en smeren we talloze middeltjes vol agressieve stoffen op onze huid of in ons haar. Vaak gaat dit alles ongemerkt en staan we er eigenlijk niet bij stil hoeveel toxische stoffen we op deze manier in ons lichaam stoppen.
Te weinig vitamines en mineralen
Het menselijk lichaam is zeer krachtig en reinigt zichzelf doorlopend. De lever, nieren, darmen en andere organen filteren schadelijke stoffen en zorgen ervoor dat ze vervolgens afgevoerd worden via de ontlasting, urine of transpiratie. In onze moderne tijd is er echter veel veranderd ten opzichte van vroeger. De hoeveelheid gifstoffen die we dagelijks binnen krijgen is enorm gestegen en de kwaliteit van onze voeding is drastisch afgenomen. We eten steeds meer bewerkte voedingsmiddelen. Veel van deze producten bevatten vrijwel geen vitamines en mineralen meer, maar zitten vol toxische conserveringsmiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen. Daarnaast bevatten groente en fruit (als gevolg van de moderne landbouwmethodes) vandaag de dag ook veel minder vitamines en mineralen dan twintig jaar geleden. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat tussen 1985 en 2002: er 73% minder calcium zit in broccoli, 71% minder magnesium in wortels en 87% minder vitamine C in aardbeien. Dit betekent dat we ten opzichte van vroeger veel meer fruit en groente zouden moeten eten om het lichaam goed te kunnen laten ontgiften. En dat is iets wat veel Nederlanders lastig vinden, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Slechts 5-10% van de Nederlandse bevolking voldoet aan de richtlijnen van de Gezondheidsraad, die aangeven dat volwassenen ongeveer 200 gram groente en 2 stuks fruit per dag zouden moeten eten.
Klachten door te veel gifstoffen
De toename in de hoeveelheid giftige stoffen, in combinatie met een gebrek aan vitamines en mineralen, zorgt ervoor dat het lichaam in veel gevallen niet (voldoende) in staat is om giftige stoffen af te voeren. Wanneer dit niet lukt, maakt het lichaam toxische stoffen onschadelijk door ze in te kapselen in vetweefsel. Dit is een natuurlijk veiligheidsmechanisme, waardoor het lichaam in eerste instantie geen schade ondervindt van de toxische stoffen. Het heeft hiermee een bepaalde tolerantie tegen gifstoffen. Wanneer er echter te veel van deze stoffen in het lichaam komen, kan dat zich uiteindelijk openbaren in diverse vervelende klachten. Voorbeelden hiervan zijn:
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid, lusteloosheid of slapeloosheid
- Huiduitslag
- Schimmelinfecties (bijv. Candida)
- Spijsverteringsproblemen (constipatie, diarree of winderigheid),
- Gewichtstoename (niet kunnen afvallen)
- Slechte concentratie of minder goed geheugen
- Slechte adem of lichaamsgeur
Detox
Een detox kan het lichaam helpen om weer in balans te komen door het te ontdoen van giftige stoffen. Een succesvolle detox is vrijwel altijd gebaseerd op deze twee basisprincipes:
- Minder gifstoffen innemen.
- Stimuleren van het lichaam om gifstoffen af te voeren.
De uitvoering hiervan, kan op verschillende manieren. Vaak hoor je dat mensen een detox 'kuur' doen, waarbij ze voor een bepaald aantal dagen een streng dieet volgen. Het nadeel hiervan is echter dat dit vaak zorgt voor een heftige reactie van het lichaam. De giftige stoffen moeten afgevoerd worden en komen opnieuw in je bloedbaan, waardoor je je flink beroerd kan voelen. Zeker wanneer je een actief leven hebt en daarnaast bijvoorbeeld werkt of studeert, kan dit voor problemen zorgen. Een goed alternatief is kiezen voor een geleidelijke detox. Hoe je dit aanpakt? Kies vaker voor biologische, natuurlijke voeding en vermijd fabrieksvoedsel. Vervang chemische verzorgingsproducten door natuurlijke varianten. Drink veel water om je lichaam te helpen bij het afvoeren van de gifstoffen en het belangrijkste: vergroot de hoeveelheid vezels, vitamines en mineralen die je binnen krijgt. Een makkelijke manier om aan dit laatste te voldoen, is het drinken van groene smoothies. Smoothies zijn een makkelijke, maar vooral ook effectieve manier, om gezonde voedingsstoffen (lees: meer groente en fruit) binnen te krijgen. Om je te laten ervaren dat smoothies naast gezond ook erg lekker kunnen zijn, delen we graag onze favoriete detox smoothie met je!
Detox Smoothie voor 2 porties
- 100 gram (wilde) spinazie
- 200 ml. water
- 1 banaan
- half doosje (diepvries) frambozen
- 1 tl. Chiazaad
- 1 tl. Chlorellapoeder
- 1 el. Lijnzaad
- evt. een dopper of shake beker voor onderweg
Hoe ga je te werk?
Het is super simpel! Doe alle ingrediënten in een blender, laat het even goed blenden en klaar is je gezonde smoothie. Vind je de smaak te heftig? Voeg wat extra fruit toe, bijv. een banaan of mango. Is je smoothie te dik? Doe er dan wat extra water bij. Schenk het vervolgens in een mooi glas of neem het mee in een hippe mason jar, dopper of shake beker. Krijg je de smoothie niet in een keer op? Bewaar het dan maximaal 24 uur in de koelkast of vriezer. Zo blijven de meeste vitamines behouden en kan je lichaam ze optimaal benutten.