De misleiding van de ‘Gezondere/Bewuste keuze’ vinkjes
21.03.2017 , Maruschka van Duren
Al jaren wordt er door verschillende partijen (diëtisten,
voedingswetenschappers, publicisten, journalisten, maar ook
de Consumentenbond) actiegevoerd tegen de vinkjes op
verpakkingen van voedingsmiddelen. Veel mensen kennen ze wel,
maar uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat 80% van
de Nederlanders eigenlijk niet precies weet waar de vinkjes
voor staan: gezond, bewust, duurzaam of goedkoop? Het
verschil tussen het vinkje met de blauwe en de groene rand,
was bij nog meer mensen onbekend. Ruim 85% van de mensen had
geen idee wat het verschil was tussen de vinkjes.
Oorsprong van de vinkjes
In
2006 werd het Ik Kies Bewust-Logo (nu beter bekend als het
Vinkje) ingevoerd. Volgens de bedenkers was dit 'een reactie
op een oproep van Gezondheidsraad (WHO), die de
voedingsmiddelenbranche vroeg om het voor mensen
gemakkelijker te maken om gezonde(re) keuzes te maken op het
gebied van voeding'. Een gezond voedselaanbod en eetpatroon
hebben immers direct impact op onze gezondheid. Het
voedselkeuzelogo werd al snel opgenomen in de Warenwet en
lange tijd werd het ook ondersteund door het ministerie van
Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Aanvankelijk
bestonden er twee vinkjes: het 'Gezondere Keuze' vinkje (met
groene rand) en het 'Bewuste Keuze' vinkje (met blauwe rand).
Het (groene) Gezondere Keuze vinkje, staat op producten die
behoren tot de 'Schijf van Vijf', zoals brood, groenten en
zuivel. Het geeft de gezondere keuzes aan binnen deze
productgroepen. Het (blauwe) Bewuste Keuze vinkje, stond op
allerlei producten die je als extraatje eet, maar die niet
behoren tot de schijf van vijf. Denk aan tussendoortjes,
sauzen, ijsjes en snoep. Dit vinkje moest duidelijk maken wat
de betere keuzes waren in deze productgroepen.
Vinkjes in de praktijk
Al snel na de invoering van de vinkjes ontstond er een hoop
ophef. Met name het blauwe, Bewuste Keuze vinkje zorgde voor
veel gespreksstof. Het vinkje stond namelijk op veel
ongezonde producten en volgens de Consumentenbond was dit
misleidend. Het vinkje zou mensen aanleiding geven om te
denken dat een product gezond is, terwijl dat meestal
helemaal niet zo is. Eind 2016 werd het blauwe (Bewuste
Keuze) vinkje daarom afgeschaft. Het groene (Gezondere Keuze)
vinkje bleef echter wel bestaan en is nog steeds terug te
vinden op veel producten. Lang niet altijd zijn dit
daadwerkelijk gezonde producten. Zo staat het vinkje
bijvoorbeeld op Chocomel mager: een product met weliswaar
weinig vet, maar nog steeds veel suiker (6 klontjes per
glas). Een ander probleem is dat niet alle fabrikanten
gebruik maken van de vinkjes, omdat er duizenden euro's
betaald moeten worden om ze te mogen gebruiken. Dit zorgt
ervoor dat producten met vinkje regelmatig ongezonder zijn
dan producten zonder vinkje. Om maar een voorbeeld te noemen:
de bruine bonen in pot van Albert Heijn eigen merk, bevatten
meer suiker dan de bruine bonen in pot van HAK. Toch staat er
op de bruine bonen van AH een vinkje, maar op die van HAK
niet. Hoe dit komt? AH heeft een flink bedrag betaald om het
Bewuste Keuze logo te mogen gebruiken en HAK niet. Slim van
AH, want zo kiezen onwetende consumenten eerder voor de bonen
van AH eigen merk, dan voor die van HAK.
Arjen Lubach
In december 2014 ontdekte Arjen Lubach, presentator van het
televisieprogramma 'Zondag met Lubach', wie de bedenkers zijn
van de vinkjes. De Stichting Ik Kies Bewust bleek eigendom te
zijn van verschillende grote bedrijven uit de
voedingsmiddelenindustrie: Unilever, Friesland Foods en
Campina, in samenwerking met supermarktketen Albert Heijn.
Omdat de vinkjes voor zoveel ophef zorgden, presenteerde
Lubach in dezelfde aflevering ook een alternatief voor de
vinkjes: het verkeerslichtsysteem. Dit is een systeem dat al
jaren bestaat in Engeland en wat goed werkt. Het maakt in een
oogopslag duidelijk hoe (on)gezond een product is. Op de
voorkant van elke verpakking worden namelijk de belangrijkste
voedingswaarden (vet, suiker, verzadigd vet en zout) vermeld
in verschillende kleuren. Is een waarde groen, dan is de
hoeveelheid laag, oranje is gemiddeld en rood betekent hoog.
Zo is er meteen duidelijkheid over het suiker-, vet- en
zoutgehalte. Wanneer wij dit (net als de Engelsen) op
verpakkingen van al onze voedingsmiddelen zouden vermelden,
is het mogelijk om ze makkelijk en snel met elkaar te
vergelijken. Briljant toch? Je zou denken dat dit meteen
ingevoerd zou worden (en dat daarmee ook het groene vinkje
zou verdwijnen), maar dit blijkt helaas niet het geval. Arjen
Lubach ontdekte namelijk ook dat de voedingsmiddelenindustrie
maar liefst 1 miljard euro uitgaf, om via zorgvuldig lobbyen
te voorkomen dat dit systeem ingevoerd zou worden in Europa.
Vreemd, want deze vinkjes waren toch ingevoerd 'om het voor
mensen gemakkelijker te maken om gezonde(re) keuzes te maken
op het gebied van voeding'? Of was het eigenlijk toch om de
winst van bepaalde voedingsmiddelenfabrikanten te
vergroten?
Moraal van dit verhaal
Blijf kritisch als het gaat om 'gezonde' levensmiddelen en
neem niet klakkeloos aan dat producten die gezond lijken, ook
daadwerkelijk gezond zijn. Wie wil kiezen voor gezonde
voeding, kan zich beter verdiepen in het etiket en de
voedingswaarden van een product, dan zich te laten leiden
door de slimme marketingtrucs van fabrikanten. Zo voorkom je
dat je bedrogen uitkomt.