KOKOSOLIE EN VETZUREN
Deze kokosolie is ontgeurd.
Kokosolie bestaat voor 86% uit verzadigde vetzuren. Niettemin heeft kokosolie een vetzuurprofiel dat afwijkt van dat van de meeste andere vergelijkbare bronnen van verzadigd vet. Ongeveer 68% van het verzadigd vet in kokosolie bestaat uit middellangeketen vetzuren (Medium Chain Triglycerides). Het overgrote deel hiervan (circa 45-50%) is laurinezuur, dit vetzuur wordt in de darm omgezet in monolaurine, daarnaast bevat kokosolie nog relatief grote hoeveelheden myristinezuur en palmitinezuur en 7% caprinezuur. De meeste andere plantaardige oliën en vetten bestaan uit langeketen vetzuren.
Middellangeketen vetzuren worden gemakkelijk door de darmen geabsorbeerd. Eenmaal in het bloed gaan ze rechtstreeks naar de lever en worden daar net zo snel in energie omgezet als suikers. Bovendien worden ze maar voor een klein deel opgeslagen als vet. Om deze redenen worden ze vaak gebruikt in sportdrankjes.
Deze middellangeketen vetzuren worden iets gemakkelijker omgezet in onmiddellijk bruikbare energie dan andere vetten.
Kokosolie toepassingen
Kokosolie wordt in de keuken vooral gebruikt om te bakken, braden of te frituren. De olie is voor dat doel zeer geschikt, omdat het een zeer hittestabiele olie is: het gaat minder snel roken dan olijfolie. Door de aanwezigheid van veel verzadigde vetzuren is de gevoeligheid voor oxidatie c.q. ranzig worden minder dan bij onverzadigde vetten. Daardoor ontstaan minder schadelijke vrije radicalen dan het geval zou zijn bij vetten die gevoelig zijn voor hitte, zoals vetten met veel onverzadigde vetzuren. Daardoor gaat kokosolie wel tot 15 keer langer mee dan de gevoeligere meervoudig onverzadigde vetzuren die in de meeste frituurolien zitten.
Ook als vervanger van roomboter of margarine is kokosolie of kokosvet geschikt. Kokosolie levert gemiddeld zo'n 8,3 - 8,6 kcal per gram, terwijl vetten normaal gesproken 9 kcal per gram leveren.
Middellangeketen vetzuren worden vaak toegevoegd aan medicinale preparaten voor mensen die moeite hebben om de langere ketens te verteren en vormen een bestanddeel van babyvoeding.
02.09.2015 door Karin uit Tilburg
10.01.2014 door Anneke
Voor vanalles te gebruiken, goed voor je haar, je huid, maar ook om mee te koken.
10.01.2014 door iris
03.06.2013 door Eva uit Heerlen
deze olie is ontgeurd, dus helaas geen lekkere kokos geur. maar wel goed en prettig o mee te bakken
05.01.2013 door A.L uit Monster
22.12.2012 door Mary uit Harlingen
lekker
04.12.2012 door Iris uit Den Haag
06.09.2012 door Eline uit Asten
14.03.2012 door Lianne uit Elst
20.12.2011 door Roel uit Putten