Begin jaren '90 bezocht Eric Beek, de directeur van Illimani, veelvuldig Bolivia vanwege zijn studie Tropische Cultuurtechniek. Bij één van deze reizen werd hij geconfronteerd met een aantal koffieboeren die op traditionele wijze produceerde. Enthousiast keerde hij terug met enkele monsters en het idee om deze koffie in Nederland op de markt te brengen.
Illimani is opgericht in 1993 als eenmansbedrijf. De eerste lading koffie die in Bolivia besteld werd bestond dan ook uit slechts 20 balen. De koffie werd echter goed ontvangen en al snel op lokaal niveau verkocht. Aanvankelijk ging het om snelfiltermaling maar al snel kwam daar de espresso bij. Steeds vaker werden bestellingen gedaan van grotere omvang en tegenwoordig is Illimani in vele biologische winkels te verkrijgen.
Illimani richt zich op de consumentenmarkt en op de Horeca.
De espresso is van hoge kwaliteit en bijzonder goed als dessertkoffie. Een heerlijk aroma en perfecte crêmelaag staan daarvoor garant. De espresso valt zeer goed in de smaak bij de bezoekers van restaurants en cafés. Bovendien is Illimani koffie voorzien van het Eco keurmerk en is daardoor één van de weinige espresso's die biologisch geteeld is.
Eén van de grote voordelen die Illimani heeft is het contact met de coöperaties in Bolivia waar direct zaken mee wordt gedaan. Deze directe import maakt dat er geen geld aan de strijkstok blijft hangen simpelweg omdat er geen tussenhandelaar aan te pas komt. Hierdoor betaalt u en de eindgebruiker een goede prijs voor koffie die van zeer hoge kwaliteit is. Door de coöperatie zelf in Bolivia wordt een bedrag vastgesteld per kilo, die flink boven de wereldmarktprijs ligt. Illimani zorgt voor een stabiel inkomen voor de coöperaties. Deze coöperaties bestaan uit inheemse boeren, de Aymara en Quechua indianen.